Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Οι ΠΑΝΚΡΕΑΣ είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πολυσυζητημένα συγκροτήματα της underground punk σκηνής τα τελευταία χρόνια. Εμείς τους συλλάβαμε και.... τους ανακρίναμε, αποκλειστικά για εσάς!
Πότε και πως δημιουργήθηκαν οι ΠΑΝΚΡΕΑΣ;
Μία φορά κι έναν καιρό ήταν Σεπτέμβριος του 2003.Όλη η παρέα ήταν κλασσικά συγκεντρωμένη στο πάρκο και έπινε μπύρες. Ξαφνικά, ο Μήτσος (μπάσο) προτείνει την δημιουργία μιας μπάντας. Ήταν κάτι που έλειπε για χρόνια από την πόλη. Λίγες μέρες μετά βρεθήκαμε... Ο Πάρης να κοπανάει τα τύμπανα, ο Μήτσος να βασανίζει το μπάσο του, ο SKIN να γρατζουνάει την κιθάρα και ο Φίφης... να τους βάζει τις φωνές. (Γέλια)
Βέβαια, σ' αυτό το σημείο να πούμε ότι το 2005 την κιθάρα του SKIN αντικαθιστά ο Οδυσσέας, ο οποίος το 2008 φεύγει για προσωπικούς λόγους από την μπάντα και αμέσως την θέση του παίρνει ο Γιάννης (Rock n' Roll ΒΑΜΠΙΡ) ο οποίος παίζει μέχρι και σήμερα. 
ΠΑΝΚΡΕΑΣ λοιπόν. Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το όνομα της μπάντας; Και ποιος ο "νονός" της;
Η φάση με το όνομα ξεκίνησε σατιρίζοντας τα περίεργα ονόματα του χώρου μας. Στην πρώτη πρόβα έπεφταν στο τραπέζι ονόματα όπως "ΤΑΛΙΠΑΝΚ", "ΣΠΛΙΝΑΝΤΕΡΟ", και άλλα πολλά. Σε ανυποψίαστο χρόνο λοιπόν ο Πάρης (drums) κάνει λογοπαίγνιο με την λέξη ΠΑΓΚΡΕΑΣ και ΠΑΝΚΡΕΑΣ! Αυτό ήταν! Κοιταχτήκαμε και καταλήξαμε στο όνομα "ΠΆΝΚΡΕΑΣ" χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Θέλω να χαρακτηρίσετε με μία μόνο λέξη τον καθένα σας.
Εύκολη ερώτηση. (γέλια)
Ο Πάρης.. ο τελειομανής. Ο Φίφης... ο κοσμογυρισμένος. Ο Μήτσος... ο αλλοπρόσαλλος ε... και ο Γιάννης... ο Πέρα Βρέχει!
Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Οι επιρροές μας είναι πολλές : όπως για παράδειγμα HARDCORE,PUNK ROCK,ROCK N' ROLL... ελληνικό ή μη. 
Πόσα CD καταγράφονται στο ενεργητικό σας;
Το πρώτο μας cd ηχογραφήθηκε πρόχειρα και γρήγορα (λόγο της νεανικής ορμής) το 2004 με τίτλο "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ"
Στη συνέχεια ηχογραφήσαμε ανεπίσημα 2 Live μας, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2006 και το 2008 αντίστοιχα, στο διαδίκτυο.
Λίγο αργότερα το 2010 συμμετέχουμε με 2 κομμάτια μας σε μια ΠΑΝΚ συλλογή με συγκροτήματα από Αθήνα με ονομασία "SOLIDARITI IS OUR WEAPON" από την οποία κυκλοφόρησαν 100 αντίτυπα... για να φτάσουμε τέλος το 2013 όπου έρχεται και η πιο οργανωμένη δουλειά μας με τίτλο "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ" (τίτλος που μας χαρακτηρίζει απόλυτα)
Γνωρίζουμε ότι τόσο η ηχογράφηση όσο και η κυκλοφορία του καινούριου cd έγινε με δικά σας έξοδα. Τι σας οδήγησε σ' αυτή την απόφαση; Και ποια είναι η άποψη σας για την σημερινή δισκογραφική βιομηχανία;
Για την underground σκηνή είναι ξεκάθαρο, ότι η μουσική βιομηχανία βασίζεται καθαρά στην κερδοσκοπία και στην εκμετάλλευση.
Εμείς, έχοντας ως τρόπο ζωής τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και στην μουσική μας το D.I.Y (Do It Yourself) δεν θα μπορούσαμε παρά να δημιουργήσουμε την τελευταία μας δουλειά ως μια αυτοοργανωμένη και ανεξάρτητη παραγωγή. Τυπώθηκαν λοιπόν 1000 αντίτυπα με δικά μας έξοδα ενώ τα cd προσφέρονται με ελεύθερη συνεισφορά, δηλαδή ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί και θέλει για να πάρει το cd. Η μουσική είναι για να προσφέρεται ελεύθερα και απλόχερα σε όλους. Χωρίς περιορισμούς. 
Υπό ποιες συνθήκες θα συνεργαζόσασταν με δισκογραφική εταιρεία;
Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαζόμασταν με δισκογραφική εταιρεία. 
Που πιστεύετε ότι βρίσκεται η ελληνική underground μουσική σκηνή σήμερα σε σύγκριση με το 2003 που ξεκινούσατε την προσπάθεια σας;
Κοίταξε να δεις, υπάρχει μια μικρή πτώση από το 2003 που ξεκινήσαμε να παίζουμε μέχρι σήμερα. Όμως πιστεύουμε ότι η Underground σκηνή στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Σ' αυτό βοήθησαν οι αυτοοργανωμένοι χώροι, τα στέκια και οι καταλήψεις που στηρίζουν ακόμη και σήμερα τέτοια εγχειρήματα. 
"Σκάνε μύτη οι ΤΕΞΑΝΟΙ"... λέτε στο κομμάτι σας. Τι συμβαίνει με το ΤΕΞΑΣ;
Το ΤΕΞΑΣ είναι μια πολύ παλιά ιστορία. Η ονομασία προήλθε λόγο της έντονης εγκληματικότητας σε μια τόσο μικρή πόλη όπως η Βέροια. Βλέπε δολοφονίες, κινηματογραφικές ληστείες, εξαφανίσεις, συλλήψεις.
Με λίγα λόγια η Βέροια θύμιζε ΤΕΞΑΣ. (γέλια)
Τώρα η έκφραση "Σκάνε μύτη οι ΤΕΞΑΝΟΙ" βγήκε από τις εξορμήσεις μας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα... φέρνοντας πάντα την καταστροφή. 
Δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε τον Φίφη (φωνή) να ανεβαίνει στην σκηνή... μασκαρεμένος. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η φάση με τα ντυσίματα ξεκίνησε σατιρίζοντας την επικαιρότητα και όχι μόνο.
Για παράδειγμα το Πάσχα του 2007 ο Χριστός... ξανασταυρώθηκε... πάνω στην σκηνή των ΠΑΝΚΡΕΑΣ. Την περίοδο που έσκασε το σκάνδαλο με το Βατοπέδι, είδαμε τον Φίφη ντυμένο παπά σε συναυλία στην Κοζάνη. Στον θάνατο του Michael Jackson ο Φίφης απέδειξε ότι ο Μιχάλης ζει... στον Βόλο. (πολλά γέλια). Σε περίοδο έντονης αστυνομικής δράσης τον είδαμε ντυμένο σε Live με στολή μπάτσου και μάσκα γουρουνιού. Ε και έτσι φτάσαμε στο τελευταίο Live, όπου λόγο καλοκαιριού βγήκε ντυμένος... γοργόνα. 
Υπάρχει κάποιο live που σας έχει μείνει αξέχαστο; Σε ποιο live θα θέλατε να βρεθείτε αυτή τη στιγμή και γιατί;
Κάθε συναυλία για εμάς είναι ξεχωριστή και μας έχει προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα. Δεν θα θέλαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Κρατάμε τις αναμνήσεις και ζούμε για την κάθε στιγμή.
Υπάρχει κάποια αστεία ιστορία με κάποιον θαυμαστή σας;
Γενικά ως μπάντα δεν μας αρέσουν τα φανταχτερά πράγματα και προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλό προφίλ. Αυτό όσο αφορά τον όρο "θαυμαστή". Αν αρχίσουμε τις αστείες ιστορίες δεν θα τελειώσουμε ούτε αύριο. (γέλια)
Τώρα ένα αστείο περιστατικό που συνέβη πρόσφατα ήταν στην Κοζάνη. Μόλις φτάσαμε με τα αυτοκίνητα και πριν καλά-καλά προλάβουν να κλείσουν οι πόρτες ένας νεαρός πιάνει τον Μήτσο από το μπράτσο και του λέει : "Εσύ δεν είσαι ο Μήτσος που παίζει μπάσο στους ΠΑΝΚΡΕΑΣ;".Ο Μήτσος κοκκινίζει και εμείς συνεχίζουμε την βόλτα μας στην πλατεία. Καθώς πίνουμε μπύρες κάθεται λίγο πιο δίπλα μια παρέα κοριτσιών και ξαφνικά, μια από αυτές γυρνάει ενθουσιασμένη και λέει στον Μήτσο : ''Εσύ δεν είσαι ο Μήτσος που παίζει μπάσο στους ΠΑΝΚΡΕΑΣ; ".Αφού πέρασε ένα δεκάλεπτο ασταμάτητου γέλιου με το κατακόκκινο πρόσωπο του Μήτσου το κακό για τον φίλο μας ήρθε και έδεσε όταν ζητήσαμε από μια γιαγιά να τον ρωτήσει : "Εσύ δεν είσαι ο Μήτσος που παίζει μπάσο στους ΠΑΝΚΡΕΑΣ; ".Πλέον έχει γίνει ανέκδοτο για την μπάντα και εύκολος τρόπος για να πειράζει κανείς τον Μήτσο. (γέλια)  
Ποιο ήταν το τελευταίο live σας και τι να περιμένουμε από εσάς;
Το τελευταίο live μας ήταν στο 3ΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, στην Βεργίνα και περάσαμε υπέροχα. Τα επόμενα live αναγράφονται στο site μας. Ατελείωτα lives, νέες μουσικές, πολύ θόρυβο, φαντασία και μπόλικη τρέλα από τους ΠΑΝΚΡΕΑΣ.
Αυτά να περιμένετε. 
Υπήρξε στιγμή που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;
Στα 11 χρόνια της μπάντας είναι αναμενόμενο να περάσει κι αυτό σαν σκέψη. Το ξεπεράσαμε αμέσως όμως. Δεν μας πτόησε. Μας έκανε πιο δυνατούς και συνεχίζουμε. 
Στο album "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ" ποιες ήταν οι συνεργασίες σας; Και με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον ;
Σε ένα κομμάτι συμμετέχει ο Λευτέρης από ΟΜΙΧΛΗ και σε 3 ακόμη βοηθάνε στα φωνητικά τα παιδιά της πλατείας .Όσο για τις συνεργασίες, δεν είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας. Ο καιρός θα δείξει. 
Πότε θα βγει το καινούριο CD;
Αυτό τον καιρό είμαστε στο studio και ετοιμάζουμε το καινούριο μας album. Αναμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες την κυκλοφορία του δίσκου που θα κοπεί και σε βινύλιο. 
Που στέλνετε τους χαιρετισμούς σας;
Γεια χαρά σε όλες τις μπάντες που έχουμε παίξει παρέα. Στα παιδιά που στήνουν ακόμα αυτοοργανωμένες συναυλίες. Σε όσους στηρίζουν ηθικά και υλικά τέτοια εγχειρήματα. Στα ανήσυχα μυαλά και σε όσους μας αντέχουν ακόμα. 
Περιμένουμε με ανυπομονησία το καινούριο album. Σας ευχαριστώ πολύ. 
Χαρά μας που τα είπαμε!
-περισσότερα για τους ΠΑΝΚΡΕΑΣ, εδώ
-για την «Κ» -ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΙΩΤΑ